AYURVEDA

Wat is Ayurveda?

Vrij vertaald betekent Ayurveda ‘kennis van het leven’.

Ayurveda is een al meer dan drieduizend jaar oude gezondheidsleer uit India. De leer is gebaseerd op de totale gezondheid van lichaam en geest, door in balans met jezelf en met je omgeving te zijn.

Binnen de Ayurveda ziet men het lichaam niet los van de geest en de natuur om ons heen, maar als één geheel. Dit noemt men een holistische kijk op de mens. Het universum bestaat uit energie, wij mensen bestaan uit energie. Als deze energiestroom wordt onderbroken raak je in disbalans en kunnen ziektes of ongemakken ontstaan.

In de Ayurveda geeft men richtlijnen over hoe je in balans kunt blijven. En over hoe je bij disbalans weer in balans kunt komen.

De basis van Ayurveda zijn de 5 elementen lucht, ether (de ruimte waarin je je bevindt), vuur, aarde en water. Wij zijn allemaal een combinatie van deze 5 elementen die ons unieke en persoonlijke lichamelijke en geestelijke kenmerken geven. Maar ook om ons heen worden we beïnvloed door deze elementen; de seizoenen, bij alles wat we eten en bij alles wat we doen.

In het menselijk lichaam vormen de 5 elementen de drie dosha’s Vata, Pitta en Kapha.

De verhouding tussen deze drie dosha’s bepaalt onze unieke en persoonlijke lichaamsgestel. Deze dosha’s sturen de lichamelijke en geestelijke levensprocessen in ons lichaam aan.

Vata bestaat uit lucht en ether en zorgt voor lichtheid, een smal postuur, een actieve geest en een beweeglijk lichaam.

Pitta bestaat uit vuur en water en zorgt voor onze verbranding, stofwisseling, een warm en actief lichaam en een normaal postuur.

Kapha bestaat uit aarde en water en zorgt voor stabiliteit, de energie is rustig en gelijkmatig, het lichaam is wat steviger en snel koel.

De verhouding tussen de drie dosha’s is op het moment dat je verwekt wordt een soort blauwdruk die uiteindelijk je karakter en kenmerken bepaalt. Deze is uniek en blijft je hele leven hetzelfde. Eigenlijk ben je dan helemaal in evenwicht.

In de loop van je leven raakt deze blauwdruk echter vaak uit balans en raak jij uit evenwicht.

De verstoring van dit evenwicht kan onder anderen veroorzaakt worden door stress, een slecht voedingspatroon of heftige emoties. Maar ook door factoren je niet zelf in de hand hebt zoals het wisselen van de seizoenen.

Zo kunnen je sterke punten te hoog worden, waardoor deze je negatief kunnen beïnvloeden. Je kunt juist erg gaan piekeren en de knop niet meer uitzetten.

Of een ander kan juist te verzwaard worden en nergens meer zin in hebben.

De ayurvedische adviezen hebben het doel de verstoorde blauwdruk weer te herstellen in de richting van jouw persoonlijke ideale balans. Adviezen over voeding en leefstijl die passen bij de blauwdruk die je hebt meegekregen van moeder natuur.

Maar ook door middel van behandelingen met geuren van etherische olie en heerlijke massages met olie aangepast aan de persoonlijke behoefte.

Ayurveda is een veelomvattende levenswetenschap. Met behandelingen en massages, die zijn afgestemd op uw persoonlijke dosha, zorgen ervoor dat u beter in balans komt en blijft. U herstelt het evenwicht tussen lichaam en geest.